Om Arkiv
Tidskriften Arkiv är Sveriges främsta tidning som vänder sig mot arkivarier, registratorer och alla andra som intresserar sig för informationshanteringens alla aspekter
Tidskriften Arkiv ägs i dag gemensamt av tre arkivorganisationer och såg dagens ljus 1991, då NLA och AAS (en del av dagens Arkeion) beslöt att ge ut en gemensam tidskrift. FALK (idag en del av Arkeion), FA och NAF (varsin del av dagens Svenska Arkivförbundet) var inte sena att ansluta sig. Tillsammans driver de Föreningen Svensk Arkivtidskrift och bidrar med både styrelseledamöter och redaktörer som producerar fyra nummer varje år. Rollen som ordförande och ansvarig utgivare alternerar mellan föreningarna.
Svenska Arkivförbundet
är riksorganisationen för den enskilda sektorns arkiv, som omfattar civilsamhället, näringslivet och privatpersoners arkivbildning. Förbundet arbetar för att stärka, utveckla och företräda sektorn. Förbundets ändamål är att skapa goda förutsättningar för enskild arkivverksamhet i hela landet.
www.arkivforbundet.se
Arkeion
är en branschförening för yrkesverksamma inom arkiv och informationsförvaltning och är en självklar remissinstans för nya lagar, regler och standarder inom området. Genom samverkan med andra organisationer och föreningar arbetar Arkeion för att öka medvetenheten om vikten av arkiv och informationsförvaltning. Arbetet sträcker sig nationellt och internationellt. .
www.arkeion.se
Näringslivets Arkivråd, NLA
är en ideell förening vars ändamål är att främja rationell dokumenthantering och arkivering främst inom näringslivet. Bildades 1957, har företag och enskilda personer som medlemmar.
www.nla.nu
Fler reportage

Nya öppettider på Riksarkivet

Årets”Digikult 2025″ arrangeras i Västerås den 14–16 oktober. Konferensen vänder sig till alla som är verksamma inom kulturarv, kulturmiljö och digitala tekniker. Var med och bidra med tips för presentationer av intressanta projekt, insatser, samarbeten och verktyg för årets program. Sista dag för bidrag är 21 mars.

Det radioaktiva avfallet från Sveriges kärnkraftverk ska lagras i slutna bergrum i Forsmark under 100 000 år. Men hur kan vi säkerställa att framtida generationer inte glömmer bort dess existens – och dess fara?

Polismyndigheten inför nya utbildningstecken för specialister inom yrket. Tecknen, som tagits fram med hjälp av Riksarkivet, ska bäras av bland annat förhandlare och gränskontrollanter för att tydliggöra deras specialistkompetens.

När statliga myndigheter inte längre behöver sina arkivhandlingar för den löpande verksamheten ska de överlämnas till Riksarkivet för långtidsbevarande. För att säkerställa att överlämningen sker på ett korrekt och effektivt sätt krävs noggrann planering, korrekt dokumentation och efterlevnad av gällande arkivföreskrifter.

I polarhistoriens dramatiska berättelser om mod och upptäckarlust hör vi ofta namn som Amundsen, Shackleton och Scott. Men vad hände med kvinnorna? Fanns de ens där? Svaret är ett rungande ja – och deras berättelser, som länge låg gömda i arkivens djup, håller nu sakta på att träda fram i ljuset.

Tillgång till information är en grundläggande förutsättning för demokrati och rättssäkerhet – även i tider av kris och krig. Riksarkivet varnar nu för att arkivens roll i samhällets beredskapsplanering är undervärderad och att bristande resurser och förståelse hotar långsiktig informationssäkerhet.