Om Arkiv
Tidskriften Arkiv är Sveriges främsta tidning som vänder sig mot arkivarier, registratorer och alla andra som intresserar sig för informationshanteringens alla aspekter
Tidskriften Arkiv ägs i dag gemensamt av tre arkivorganisationer och såg dagens ljus 1991, då NLA och AAS (en del av dagens Arkeion) beslöt att ge ut en gemensam tidskrift. FALK (idag en del av Arkeion), FA och NAF (varsin del av dagens Svenska Arkivförbundet) var inte sena att ansluta sig. Tillsammans driver de Föreningen Svensk Arkivtidskrift och bidrar med både styrelseledamöter och redaktörer som producerar fyra nummer varje år. Rollen som ordförande och ansvarig utgivare alternerar mellan föreningarna.
Svenska Arkivförbundet
är riksorganisationen för den enskilda sektorns arkiv, som omfattar civilsamhället, näringslivet och privatpersoners arkivbildning. Förbundet arbetar för att stärka, utveckla och företräda sektorn. Förbundets ändamål är att skapa goda förutsättningar för enskild arkivverksamhet i hela landet.
www.arkivforbundet.se
Arkeion
är en branschförening för yrkesverksamma inom arkiv och informationsförvaltning och är en självklar remissinstans för nya lagar, regler och standarder inom området. Genom samverkan med andra organisationer och föreningar arbetar Arkeion för att öka medvetenheten om vikten av arkiv och informationsförvaltning. Arbetet sträcker sig nationellt och internationellt. .
www.arkeion.se
Näringslivets Arkivråd, NLA
är en ideell förening vars ändamål är att främja rationell dokumenthantering och arkivering främst inom näringslivet. Bildades 1957, har företag och enskilda personer som medlemmar.
www.nla.nu
Fler reportage
Ny kunskap om medeltida litterära nätverk i Norden
Kungliga biblioteket (KB) och Riksarkivet tilldelas Chydenius-medaljen för sitt arbete med att få in 1766 års tryckfrihetsförordning på Unescos lista över världsminnen. Den svenska förordningen var världens första lag som reglerade rätten till det fria ordet.
Under andra världskriget och åren därpå evakuerades cirka 70 000 barn från Finland, främst till Sverige. Det kommer in många frågor till Riksarkivet om finska krigsbarn, både från barnen själva och från anhöriga. Se föredraget om finska krigsbarn på Youtube.
Tomten får tusentals brev varje år som PostNord hjälper till att svara på. Förra året skickades runt 20 000 brev med allt från traditionella önskelistor och hälsningar, till nappar, gosedjur och teckningar. I Postmuseums arkiv finns upp till 130 år gamla önskelistor – många av dem är väldigt lika dagens.
Från och med den 1 december 2024 har Riksarkivet fått uppdraget att driva en nationell arkivdatabas, inskrivet i myndighetens instruktion. Detta är ett erkännande av det arbete som påbörjades redan 1995. Har din myndighet, organisation, förening eller företag ännu inte levererat arkivinformation till NAD? Då är det dags att ta steget nu!
En färsk rapport från fackförbundet DIK avslöjar stora brister i den svenska arkivsektorn. Nästan en av tre anställda inom arkiven saknar tydliga riktlinjer för hur de ska agera vid en allvarlig kris, och över en femtedel känner sig oförberedda för att hantera längre strömavbrott, översvämningar eller skador.
En sällsynt karta över Norden från 1626, skapad av den svenska kartografins pionjär Andreas Bureus, kommer att auktioneras ut på Stockholms Auktionsverk den 10-11 december. Den stora väggkartan, ”Orbis Arctoi Nova et Accurata Delineatio”, mäter cirka 160 x 140 cm och har ett utropspris på 3,2 miljoner kronor.