Styrelsen
Välkommen till tidskriften Arkiv, en modern och engagerad tidskrift som drivs av en dedikerad redaktion och styrelse.
Vi är stolta över att publicera högkvalitativt innehåll om arkivfrågor och informationshantering, och vi strävar ständigt efter att förbättra vår tidskrift och göra den mer tillgänglig för våra läsare.
Redaktion ansvarar för att välja ut och publicera artiklar som speglar de senaste trenderna och utmaningarna inom arkiv- och informationshantering. Vår styrelse stöder redaktionen genom att tillhandahålla riktlinjer och strategisk rådgivning för att säkerställa att tidskriften fortsätter att vara relevant och intressant för våra läsare.
Vi välkomnar läsare att skicka in artiklar och bidra till tidskriften. Vårt mål är att vara en plattform där våra läsare kan dela sina erfarenheter och insikter om arkivfrågor och informationshantering, och vi är alltid öppna för nya perspektiv och idéer. Om du vill skicka in en artikel är du varmt välkommen att skicka in ditt bidrag till vår redaktion via e-post.
Vi är övertygade om att vår tidskrift kan erbjuda en värdefull och informativ läsupplevelse för alla som är intresserade av arkiv- och informationshantering. Tack för att du besöker vår webbplats och vi ser fram emot att höra från dig!
Fler reportage
Ny kunskap om medeltida litterära nätverk i Norden
Kungliga biblioteket (KB) och Riksarkivet tilldelas Chydenius-medaljen för sitt arbete med att få in 1766 års tryckfrihetsförordning på Unescos lista över världsminnen. Den svenska förordningen var världens första lag som reglerade rätten till det fria ordet.
Under andra världskriget och åren därpå evakuerades cirka 70 000 barn från Finland, främst till Sverige. Det kommer in många frågor till Riksarkivet om finska krigsbarn, både från barnen själva och från anhöriga. Se föredraget om finska krigsbarn på Youtube.
Tomten får tusentals brev varje år som PostNord hjälper till att svara på. Förra året skickades runt 20 000 brev med allt från traditionella önskelistor och hälsningar, till nappar, gosedjur och teckningar. I Postmuseums arkiv finns upp till 130 år gamla önskelistor – många av dem är väldigt lika dagens.
Från och med den 1 december 2024 har Riksarkivet fått uppdraget att driva en nationell arkivdatabas, inskrivet i myndighetens instruktion. Detta är ett erkännande av det arbete som påbörjades redan 1995. Har din myndighet, organisation, förening eller företag ännu inte levererat arkivinformation till NAD? Då är det dags att ta steget nu!
En färsk rapport från fackförbundet DIK avslöjar stora brister i den svenska arkivsektorn. Nästan en av tre anställda inom arkiven saknar tydliga riktlinjer för hur de ska agera vid en allvarlig kris, och över en femtedel känner sig oförberedda för att hantera längre strömavbrott, översvämningar eller skador.
En sällsynt karta över Norden från 1626, skapad av den svenska kartografins pionjär Andreas Bureus, kommer att auktioneras ut på Stockholms Auktionsverk den 10-11 december. Den stora väggkartan, ”Orbis Arctoi Nova et Accurata Delineatio”, mäter cirka 160 x 140 cm och har ett utropspris på 3,2 miljoner kronor.