Styrelsen
Välkommen till tidskriften Arkiv, en modern och engagerad tidskrift som drivs av en dedikerad redaktion och styrelse.
Vi är stolta över att publicera högkvalitativt innehåll om arkivfrågor och informationshantering, och vi strävar ständigt efter att förbättra vår tidskrift och göra den mer tillgänglig för våra läsare.
Redaktion ansvarar för att välja ut och publicera artiklar som speglar de senaste trenderna och utmaningarna inom arkiv- och informationshantering. Vår styrelse stöder redaktionen genom att tillhandahålla riktlinjer och strategisk rådgivning för att säkerställa att tidskriften fortsätter att vara relevant och intressant för våra läsare.
Vi välkomnar läsare att skicka in artiklar och bidra till tidskriften. Vårt mål är att vara en plattform där våra läsare kan dela sina erfarenheter och insikter om arkivfrågor och informationshantering, och vi är alltid öppna för nya perspektiv och idéer. Om du vill skicka in en artikel är du varmt välkommen att skicka in ditt bidrag till vår redaktion via e-post.
Vi är övertygade om att vår tidskrift kan erbjuda en värdefull och informativ läsupplevelse för alla som är intresserade av arkiv- och informationshantering. Tack för att du besöker vår webbplats och vi ser fram emot att höra från dig!
Fler reportage

Nya öppettider på Riksarkivet

Årets”Digikult 2025″ arrangeras i Västerås den 14–16 oktober. Konferensen vänder sig till alla som är verksamma inom kulturarv, kulturmiljö och digitala tekniker. Var med och bidra med tips för presentationer av intressanta projekt, insatser, samarbeten och verktyg för årets program. Sista dag för bidrag är 21 mars.

Det radioaktiva avfallet från Sveriges kärnkraftverk ska lagras i slutna bergrum i Forsmark under 100 000 år. Men hur kan vi säkerställa att framtida generationer inte glömmer bort dess existens – och dess fara?

Polismyndigheten inför nya utbildningstecken för specialister inom yrket. Tecknen, som tagits fram med hjälp av Riksarkivet, ska bäras av bland annat förhandlare och gränskontrollanter för att tydliggöra deras specialistkompetens.

När statliga myndigheter inte längre behöver sina arkivhandlingar för den löpande verksamheten ska de överlämnas till Riksarkivet för långtidsbevarande. För att säkerställa att överlämningen sker på ett korrekt och effektivt sätt krävs noggrann planering, korrekt dokumentation och efterlevnad av gällande arkivföreskrifter.

I polarhistoriens dramatiska berättelser om mod och upptäckarlust hör vi ofta namn som Amundsen, Shackleton och Scott. Men vad hände med kvinnorna? Fanns de ens där? Svaret är ett rungande ja – och deras berättelser, som länge låg gömda i arkivens djup, håller nu sakta på att träda fram i ljuset.

Tillgång till information är en grundläggande förutsättning för demokrati och rättssäkerhet – även i tider av kris och krig. Riksarkivet varnar nu för att arkivens roll i samhällets beredskapsplanering är undervärderad och att bristande resurser och förståelse hotar långsiktig informationssäkerhet.