Utbildade arkivarier saknas i kommunarkiven
En ny undersökning från Magasin K avslöjar en alarmerande kompetensbrist inom kommunernas arkivhantering. Hela 40 procent av Sveriges kommuner saknar tillgång till en utbildad arkivarie, vare sig som anställd eller som konsult med högskoleutbildning inom arkivvetenskap.
2024-08-12
Detta väcker oro hos många inom arkivsektorn, som betonar att utbildade arkivarier är avgörande för att säkerställa en strategisk och effektiv informationshantering i dagens alltmer komplexa digitala miljöer.
Riksarkivet, den myndighet som ansvarar för bevarandet av Sveriges kulturarv och offentliga dokument, delar denna oro.
– Detta är allvarligt. Vi har nyligen påtalat för regeringen att samhällsviktig information saknar tillräckligt skydd hos bland annat kommuner och enskilda aktörer. Bristen på tillräcklig kompetens hos kommunerna är ytterligare ett bevis på detta. Det behövs en lösning så att informationen hanteras likvärdigt, oavsett i vilken kommun den samhällsviktiga informationen finns, säger riksarkivarie Karin Åström Iko.
Riksarkivet har sedan tidigare varnat för de risker som bristen på kompetens medför. I samband med arkivutredningen 2019 presenterade myndigheten flera förslag på hur kommunernas och regionernas ansvar för sina arkiv skulle kunna stärkas.
Senast i slutet av maj 2024 redovisade Riksarkivet ett uppdrag till regeringen där flera åtgärder föreslås för att förbättra skyddet och det långsiktiga bevarandet av samhällsviktig information.
Bristerna i kommunernas arkivkompetens innebär att risken för att viktig information förloras eller hanteras felaktigt ökar, något som kan få långtgående konsekvenser för både medborgare och samhälle. Det är därför av yttersta vikt att frågan om arkivkompetens prioriteras och att nödvändiga resurser avsätts för att säkerställa att alla kommuner, oavsett storlek, kan hantera sina arkiv på ett adekvat sätt.
Stock.adobe.com
Fler reportage
Se alla
Inga artiklar med Nyheter tagg hittades