Samlingar som Mötesplats
Hur kan en samling bli en mötesplats för dialog och bidra till att tänka om vad samlingar och arkiv kan vara? Samlande tankar/Collecting Thoughts är ett treårigt projekt där Grafikens Hus har studerat samlandets och arkivområdets historia, samt vad det innebär att samla idag.
2024-11-11
Projektet, som har utforskats i samarbete med forskare, curatorer och konstnärer, syftar till att omförhandla samlingens roll – från statiskt arkiv till en levande mötesplats. I slutseminariet 27 november på Etnografiska museet i Stockholm läggs projektets metoder fram för en kritisk diskussion.
– Att få djupdyka i tankar om framtidens samlingar har varit både utmanande och lustfyllt, säger Nina Beckmann, museichef för Grafikens Hus. Projektet har varit ett sätt att pröva vad en samling kan representera och hur den kan utvecklas, inte bara för oss utan för kollegor inom både svenska och internationella samlingsinstitutioner.
Med stöd från Kulturrådet har projektet byggt upp nya arbetsmetoder som speglar ett postkolonialt och intersektionellt perspektiv. En central fråga har varit att tänka kritiskt kring samlingens ursprung och vilka röster och berättelser som inkluderas.
Mmabatho Thobejane och senare Macarena Dusant har lett projektet, vars slutsatser nu sammanställts i en "bruksanvisning" för hur Grafikens Hus kan arbeta framåt – och som kan inspirera andra institutioner. Samlande tankar belyser frågor om hur en samling kan fungera som en länk mellan olika grafiksamlingar, samtidigt som den skapar en dialog med samtiden, konsten och sin omgivning.
Projektets slutseminarium syftar till att öppna upp arbetsprocessen för transparens och inbjuda till diskussion.
– Det här är en möjlighet för kollegor och intresserade att närma sig både metodiken och de kollektiva insikterna vi vunnit, säger Nina Beckmann. Med opponenter som Olivia Berkowicz från Röhsska museet och René León-Rosales från Mångkulturellt centrum, kommer seminariet att erbjuda en öppen diskussion om projektets metoder.
Michael Barrett, intendent vid Världskulturmuseerna, beskriver projektet som en viktig referens för sektorn.
– Samlande tankar har på djupet genomlyst vad en samling betyder i samtiden och vad den skulle kunna vara i framtiden. De inkluderande metoderna och dekoloniala perspektiven är banbrytande och öppnar nya möjligheter för alla kulturinstitutioner.
Seminariet på Etnografiska museet blir en plats för diskussion där publiken inbjuds att kritiskt granska och reflektera kring projektets metoder – metoder som inte bara utmanar, utan som också formar framtiden för hur vi bevarar och förmedlar kulturarv.
ANMÄL DIG HÄR
För medverkan krävs registrering, som rapporterande journalist är seminariet gratis (övriga deltagare betalar en avgift på 100 kronor). Fika från Matmekka dukas fram. Begränsat antal platser.
Sista anmälningsdatum 18 november.
Seminariet sker på svenska med översatt material till engelska. The seminar will be held in Swedish with material translated to English.
Seminariet kommer att spelas in via ljudupptagning.
Relaterade länkar
Bild: Jonny Chang/Grafikens hus
Fler reportage
Se alla
Inga artiklar med Nyheter tagg hittades