ANNONSER

Förvaltningsrätten tog hem priset som årets registratur

Nyhetsbyrån Siren delade i år ut priset för årets registratur under Arkivrådet AAS konferens i slutet av oktober. Den vinnande myndigheten blev Förvaltningsrätten i Stockholm.

Domstolen belönades med motiveringen: ”Som landets största domstol föregår Förvaltningsrätten i Stockholm med gott exempel när det gäller snabbhet, tillförlitlighet och service. Med sin lösningsorienterade inställning till utlämnande av omfattande mängder handlingar visar domstolen att den sätter offentlighetsprincipen i främsta rummet”.

Representanterna Sussie Holm, registrator, och Meg Goldman, arkivarie, från Förvaltningsrättens registratur och arkiv fanns på plats för att ta emot priset. För tidskriften Arkiv berättar de varför de tror att just Förvaltningsrätten fick priset i år:
– Vi har en lösningsorienterad inställning på myndigheten och har arbetat mycket med att hitta bra rutiner för att tillhandahålla det material som efterfrågas så snabbt som möjligt. Vi har till exempel skrivit ned exakta rutiner för hur stora och återkommande beställningar ska hanteras. Vi ägnar även mycket tid åt att planera hur arbetet ska läggas upp och återkopplar ständigt till varandra. Varje dag får vi domar till arkivet. Dessa samlas in och skannas i klump för att sedan skickas iväg. Det är en kedja av aktiviteter som involverar flera på arbetsplatsen, allt ifrån domstolssekreterare till registratur och arkiv.
Pristagarna betonade även att man som myndighet alltid bör ha i åtanke att man finns till för medborgarna.
Registraturpriset instiftades av nyhetsbyrån Siren och har funnits sedan 2009. Byrån begär ut mängder av information från landets myndigheter varje år. I sin kontakt med myndigheterna märkte Siren hur styvmoderligt behandlad registraturen är på många arbetsplatser och tyckte att registratorsyrket förtjänade mer uppmuntran. Matti Larsson, vd, chefredaktör och ansvarig utgivare på Siren, berättar att arbetet med priset har växt med åren och numera är någonting som involverar hela redaktionsledningen. Siren har en lång lista på myndigheter som man fortlöpande följer och utvärderar. Faktorer som vägs in i priset är kunskap om Tryckfrihetsförordningen, snabbhet, pålitlighet, tillgänglighet, miljötänk, ansvarstagande och engagemang på myndigheten. 

Bildtext: Sussie Holm, registrator, och Meg Goldman, arkivarie, från Förvaltningsrättens registratur och arkiv tog emot nyhetsbyrån Sirens pris för årets registratur.

Text och foto Anna Cederlöf anna.cederlof@braarkiv.se

ANNONSER