Film som tidsdokument

På webbplatsen Filmarkivet.se finns en unik samling rörliga bilder från 1900-talets början och fram till idag. För alla med ett historieintresse, och inte minst släktforskare, kan filmerna ge ytterligare dimensioner åt Sveriges historia och hjälpa till att sätta in ett skeende i ett större sammanhang. På sajten Filmarkivet.se, som är ett samarbetsprojekt mellan Kungliga biblioteket… Read More »

2018-12-20

På webbplatsen Filmarkivet.se finns en unik samling rörliga bilder från 1900-talets början och fram till idag. För alla med ett historieintresse, och inte minst släktforskare, kan filmerna ge ytterligare dimensioner åt Sveriges historia och hjälpa till att sätta in ett skeende i ett större sammanhang.

På sajten Filmarkivet.se, som är ett samarbetsprojekt mellan Kungliga biblioteket och Svenska Filminstitutet, kan vem som helst helt kostnadsfritt och utan inloggning ta del av unika rörliga bilder ur respektive institutioners samlingar. Filmerna på sajten speglar ett Sverige som är statt i ständig förvandling – under hela 1900-talet och fram till våra dagar. För tillfället finns cirka 1900 titlar uppe på sajten och den fylls kontinuerligt på med nytt material. Dokumentär- och journalfilmer dominerar utbudet, men här finns också reklam- och amatörfilmer samt barn- och spelfilmer. Kända namn ur svensk filmhistoria dyker upp här och var, till exempel Greta Garbo, Ingmar Bergman, Arne Sucksdorff, Mai Zetterling och Roy Andersson.

Under släktforskardagarna i Växjö 1–2 september 2018 höll artikelförfattarna Helena Modin och Mats Rohdin en föreläsning för intresserade släktforskare kring ämnet Småland, svensk migration och förra seklet i rörlig bild på Filmarkivet.se. Ämnen som togs upp under presentationen omfattade alltifrån Växjö, Småland och husmorsfilmer med Lill-Babs till olika nedslag i den svenska migrationens långa historia. Filmer som lyftes fram och visades var exempelvis journalfilmen Växjö (1927) och Röda jordens svenskar (1947), varav den sistnämnda skildrar svenskättlingar i Sydamerika. Vilhelm Mobergs återkomst från en skrivarvistelse i Amerika 1955 visades också, likaså hur Måns Herngren driver med författarens utvandrartema i en reklamfilm från HSB 1989.\nFör många och inte minst släktforskare kan den rörliga bilden hjälpa till att sätta in ett skeende i ett större sammanhang. Vem har inte hört talas och kanske läst om hungerkravallerna i Sverige under första världskriget? Att få se detta skildrat i rörliga bilder i filmen Livsmedelsnämnden säljer potatis i Göteborg (1918) ger ytterligare dimensioner åt sammanhanget. Här kan nämligen åskådaren ta del av oändliga köer med människor i alla åldrar och med olika bakgrund i spänd väntan på att få köpa de begärliga potatisarna, en ögonblicksbild som skulle varit svår att fånga utan hjälp av den rörliga bilden.

På Filmarkivet.se finns filmer från Sveriges alla hörn, vilket kan vara av intresse för varje släktforskare. Även om man inte hittar sina egna släktingar i rörlig bild kan man få en uppfattning om hur en ort eller bygd såg ut vid en viss tid, vilka modetrender som var förhärskande eller hur ett arbete utfördes som kanske har försvunnit i dagens samhälle – med andra ord filmen som tidsdokument.

För den som ser en film och känner att han eller hon vill veta mer finns även litteraturtips kopplade till olika filmteman, till exempel ”Stadsfilmer”, ”Första världskriget 1914-1918” eller ”Queer”. Sammanlagt finns för tillfället 39 olika teman på sajten med fördjupande tematexter och litteraturtips.

Från Filmarkivet.se går det också utmärkt att klicka sig vidare till ”Filmarkivforskning” som kan sägas vara en utvidgning av Filmarkivet.se ur forskningshänseende. Här finns ett stort filmhistoriskt material samlat som är upphovsrättsligt fritt och gratis att ladda ner. Det kan handla om biografblad, filmprogram, tidskrifter och böcker, men också nyskrivna forskningsartiklar, avhandlingar och tematexter.

Helena Modin och Mats Rohdin

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades