bild

Call for paper - Nordiska arkivdagar 2025

Nordiska arkivdagar genomförs den 16-17 september 2025 i Oslo. Programkommittén för konferensen efterlyser nu bidrag till programmet.

2024-08-05

Nordiska arkivdagar arrangeras vart tredje år i samarbete mellan de fem nordiska nationalarkiven. Konferensen är en viktig mötesplats för alla som arbetar med arkiv, dokumentation och informationshantering i hela Norden.

Temat för nästa år är ”Arkivens betydelse i samhället”. Ta chansen att lämna in förslag på föreläsningar, presentationer, paneldiskussioner eller workshops. Deadline för bidrag är den 1 september 2024.

Läs mer (PDF) och anmäl!

Nordiska arkivdagars tre teman:

Säkra arkiv i osäkra tider I osäkra tider är åtgärder för att säkra arkiven viktigare än någonsin. Kommittén söker bidrag som belyser hantering av sådana hot som cyberattacker, klimatförändringar och naturkatastrofer. Värdet av samarbete mellan nationella och internationella institutioner är intressant i detta sammanhang. En annan relevant fråga är hur arkivinstitutioner och andra som förvaltar arkiv hanterar ekonomiska nedgångstider. Det är också intressant med bidrag som adresserar hur man kan skydda känslig information samtidigt som man säkerställer tillgänglighet och integritet.

Arkivens potential Arkiven innehåller stora mängder information som har stort potential att bidra till ny kunskap i samhället. Nya teknologiska metoder kommer att göra det mycket enklare att hämta ut detta innehåll. Hur kan vi utnyttja dessa möjligheter? Hur kan vi säkerställa att data och arkivmaterial är tillgängligt och användbart för breda användargrupper? Arkivens värde är starkt kopplat till att de används och delas tvärs över samhället.

Bidrag som utforskar hur arkiv och den information de innehåller kan utnyttjas på bästa möjliga sätt välkomnas. Hur kan standardisering i den digitala tidsåldern bidra till ökad tillgänglighet och återanvändning av data? Andra relevanta bidrag är diskussioner kring implementeringen av internationella och nationella standarder liksom bidrag som belyser hur data kan göras tillgängliga för tvärvetenskaplig forskning. Exempel på innovativa projekt och samarbeten med andra kulturinstitutioner som bibliotek och museer kommer också att vara av stort intresse. Hållbar dataförvaltning, inklusive miljövänliga strategier och teknologiska lösningar för minskad energiförbrukning är andra intressanta områden.

Nya teknologiska möjligheter I en värld där datamängden växer exponentiellt, står vi inför unika möjligheter och några utmaningar. Här efterfrågas bidrag som utforskar nya teknologiska möjligheter för att hantera, långtidsbevara och tillgängliggöra stora datamängder. Vilka behov finns av standardisering och dataförvaltning för att säkerställa konsistens och tillförlitlighet? Hur kan artificiell intelligens, språkteknologier och maskininlärning bidra? Hur kan data göras tillgänglig och användbar för tvärvetenskaplig forskning med AI, samtidigt som man upprätthåller integritet, etiska och arkivmässiga principer?

Ett annat aktuellt område är användningen av ny teknologi inom offentlig förvaltning och privat sektor. Idag används AI i problemlösning och beslutsprocesser. Hur dokumenteras detta? Och vad betyder det för senare användning av arkiven? I vilken grad reglerar lagstiftningen detta idag och vilka är behoven framöver?

 

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades