När historien känns verklig

De flesta av oss har väl någon gång öppnat en arkivbox och funnit något som gjort oss förbryllade och nyfikna. I enskilda arkiv förekommer det ofta handlingar som är unika och inte liknar andra, i myndighetsarkiv är det inte lika vanligt, men det förekommer. I en ny artikelserie berättar vi om ovanliga fynd som vi… Read More »

2013-02-18

De flesta av oss har väl någon gång öppnat en arkivbox och funnit något som gjort oss förbryllade och nyfikna. I enskilda arkiv förekommer det ofta handlingar som är unika och inte liknar andra, i myndighetsarkiv är det inte lika vanligt, men det förekommer. I en ny artikelserie berättar vi om ovanliga fynd som vi har stött på i arkiven.

Vad är det märkligaste jag har sett i ett arkiv? Det jag först kom att tänka på, var ett ”vardagsföremål” som dök upp på Riksarkivet när man packade upp UD:s arkiv från generalkonsulatet i Hamburg. Någon gång runt andra världskriget har man packat ner kontorets handlingar i de säckar som skulle skickas hem till Sverige med kurirpost. Och bland alla dessa handlingar fanns det en svart bok som innehöll frimärken. Många frimärken i olika färger och valörer, men alla med porträtt av samma man: Adolf Hitler.

Kanske inte så jättemärkligt, men när man ser dessa vardagliga föremål så blir historien verklig på ett påtagligt sätt. Det är klart att frimärkena i Tyskland i denna tid föreställde Adolf Hitler, på samma sätt som Sverige har porträtt av sin regerande kung på sina frimärken. Jag hade bara aldrig tänkt på att den brevskrivare som under kriget skulle skicka ett brev från Tyskland, och som behövde ett frimärke, antagligen höll ett lite porträtt av Adolf Hitler i sin hand. Och en märklig omständighet i den här historien är väl just det att en mängd ostämplade frimärken kom att skickas från Tyskland till Sverige och ”till ingen nytta”. För vad skulle man använda ostämplade tyska frimärken till i Sverige? Och just därför finns de kvar i sin svarta bok sedan mer än ett halvt sekel tillbaka.

Vi som jobbar med arkiv vet att det alltid finns en viss stöldrisk av värdefullt arkivmaterial. Inte minst äldre och sällsynta handlingar med samlarvärde lever farligt när de plockas fram. Men hur är det med frimärken? Och hur är det med frimärken med Adolf Hitler?\nDet är väldigt svårt att få ett svar på hur man ska värdera tyska frimärken från andra världskriget. Det finns ett samlarintresse för dem, men de är inte sällsynta. Speciellt inte de med Adolf Hitler på. Frimärksexperterna som jag har tagit kontakt med vill inte uttala sig, utan hänvisar till frimärkskataloger och nätauktioner. En enkel sökning gör gällande att man kan ropa in några på de flesta auktionssajter. Kanske folk har sparat dem på samma sätt som man sparat andra ”minnen” från kriget, exempelvis ransoneringskort och tidskriftssidor?

Men egentligen så spelar det ju ingen roll hur ovanliga de är eller hur värdefulla de skulle kunna vara. Just dessa frimären, i rött, grönt, gult och brunt och i olika valörer har sitt värde i och med sin unika proveniens. De ska bevaras i UD:s arkiv som en påminnelse om historien: Det fanns en gång ett generalkonsulat i Hamburg, vid tiden för andra världskriget, där man förvarade frimärken i en svart bok. 

Vad har du hittat?\nHör av dig till Arkivredaktionen och berätta vad du har hittat för märkliga handlingar i dina arkiv. Kanske just ditt tips kan bli en artikel i kommande nummer.

Att tyska frimärken från andra världskriget hade porträtt av Hitler är inte kosntigt, menar Anneli Brattgård som hittade dem i UD:s arkiv. Men de är ”en påminnelse om historien”.

Text och foto: Anneli Brattgård anneli.brattgard@gmail.com

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades