Krönikan

Hur ser det ut i dagens läsesalar när arkivanvändarna sitter där och bläddrar igenom arkivbox efter arkivbox. Vantar eller inte vantar? När började egentligen vantarna används och hur vanligt är det idag att man kräver vantar av användarna? Fotografierna verkar ha bidragit till att vantarna kom i bruk även i arkivsammanhang i början av 1900-talet,… Read More »

2013-02-19

Hur ser det ut i dagens läsesalar när arkivanvändarna sitter där och bläddrar igenom arkivbox efter arkivbox. Vantar eller inte vantar? När började egentligen vantarna används och hur vanligt är det idag att man kräver vantar av användarna? Fotografierna verkar ha bidragit till att vantarna kom i bruk även i arkivsammanhang i början av 1900-talet, men först framåt 1980-90-talet verkar det ha blivit mer allmänt att använda vantar vid hantering av pappersdokument. I dag är det lite olika med vantanvädningen på olika institutioner.

I Riksarkivets ordningsregler för ”pappersforskarsalen” i Arninge står:\n”Skyddshandskar av bomull (finns inne i pappersforskarsalen) ska användas för att skydda arkivhandlingarna från fett och smuts.”\nMotsvarande regler vid Landsarkivet i Uppsala är något mer flexibla:\n”Använd vantar, eftersom fett och smuts från händerna påskyndar nedbrytningen av arkivmaterialet. Samtidigt skyddar Du också händerna mot smuts och damm. Se till att vara ren om händerna om Du inte använder vantar. Använd alltid vantar vid hantering av: handlingar och böcker från tiden före 1850, handritade kartor och ritningar, fotografiskt material, pergamentsbrev och diplom, övriga ömtåliga handlingar.”

Men i IFLA:s nyhetsbrev, International Preservation News varnar man för vantar: Man blir klumpigare med vantar. När man hanterar ömtåliga dokument är det lätt att skada sköra papper. Smuts fastnar lättare på vantarna än på händerna. Om man kliar sig på näsan eller stryker med handen över bordsskivan har man samlat upp en hel del fett och rester från rengöringsmedel, som lätt flyttas över till de dokument som man ville skydda. I nummer 37, 2005 citeras en konservator, som i en diskussion på nätet deklarerar: “Jag kräver att mina läsare ALDRIG använder vantar, utom när de handskas med fotografier. Vad finns det för logik i att tvinga omdömesgilla personer att använda dessa illasittande saker som gör dem klumpigare och okänsligare.”

British Library är inne på samma linje. Vantar ska bara användas i speciella fall, som när man handskas med föremål, blysigill och liknande.\nHur gör Arkivs läsare? När infördes eller avskaffades regler om vita vantar på de olika institutionerna? Hör gärna av er med vita-vantar-tankar. Handsken, nej vanten, är kastad!

”Vad finns det för logik i att tvinga omdömesgilla personer att använda dessa illasittande saker som gör dem klumpigare och okänsligare”

Läs också: IFLA Newsletter ‘Misperceptions about White Gloves’: www.ifla.org/VI/4/news/ipnn37.pdf\nBritish Library: www.bl.uk/aboutus/stratpolprog/collectioncare/videos/whitegloves.pdf

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades