Krönikan

Ingen torde ha kunnat undgå att en rad länder i år uppmärksammar hundraårsminnet av krigsutbrottet 1914, då hela världen gick in i en orostid. Flera tusen svenska fiskare och sjömän i handelsflottan omkom när minor och ubåtar tog sin tribut även av den neutrala staten, samtidigt som bristen på livsmedel kulminerade år 1917. Just detta… Read More »

2014-02-19

Ingen torde ha kunnat undgå att en rad länder i år uppmärksammar hundraårsminnet av krigsutbrottet 1914, då hela världen gick in i en orostid. Flera tusen svenska fiskare och sjömän i handelsflottan omkom när minor och ubåtar tog sin tribut även av den neutrala staten, samtidigt som bristen på livsmedel kulminerade år 1917.\n Just detta år, 1917, kan man säga att den internationella oron tog mänsklig form och besökte Sverige. Jag tänker naturligtvis på den ryske bolsjevikledaren Lenins några timmar korta besök i Stockholm i april 1917. Lenin var genom tysk försorg på väg hem till det Ryssland där revolutionen månaden innan hade tvingat tsar Nikolaj II att abdikera. I Berlin avsåg man att använda Lenin som ett vapen för att skapa inre splittring i Ryssland och på det sättet få bort fienden i öster ur kriget.

Lenin anlände till Centralstationen den 13 april med ett följe på drygt 30 personer och togs emot av framträdande svenskar, med Stockholms socialdemokratiske borgmästare Carl Lindhagen och partisekreteraren Fredrik Ström i spetsen. Under några timmar sammanträdde man och åt på Hotel Regina vid Drottninggatan. Lenin hann även handla kläder på PUB innan han och hans följe på kvällen reste vidare mot Haparanda och den ryska gräns­kontrollen i Torneå.\n Hela tiden följdes sällskapet av två detektiver från Stockholmspolisen och deras utförliga rapport ger viktiga inblickar i besöket. Trots upphetsningen inför Lenin från många socialdemokrater så fanns där också en oro för vad hans vistelse i Stockholm kunde föra med sig. Man samlade in hela 4 000 kronor som bidrag till Lenins resekostnader. En snabb insamling i riksdagskorridorerna resulterade i bidrag också från de båda högerledarna Ernst ­Trygger och Arvid Lindman, med det uttryckliga motivet att orosmolnet ­Lenin inte fick stanna kvar i Stockholm en minut i onödan.

Så kunde de båda detektiverna lättade övervaka när Lenin med sällskap redan samma dag avreste med kvällståget till Haparanda. I sin rapport noterade de dock att någon Lenin inte befann sig ombord på tåget: ”hette mannen icke Lenin utan Vladimir Iljitsch Uljanov”. 

”Just detta år, 1917, kan man säga att den\ninternationella oron tog mänsklig form och besökte Sverige.”

Lars Ericson Wolke är professor i historia vid Försvarshögskolan och var\n1983-2000 verksam vid Krigsarkivet. De båda polisernas rapport 17/4 1917\nförvaras i Riksarkivet, Statens polisbyrå för övervakande av utlänningar\ni riket, volym E 3:2.

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades