Konsult i arkivbranschen

Anna Cederlöf har träffat arkivarien Christina Persson som berättar om en liten nischad sida av arkivarieyrket. Det är 1993, Sverige är inne i en lågkonjunktur och läget ser mycket mörkt ut på den svenska arbetsmarknaden, inte minst för humanister. Christina Persson befinner sig i Uppsala på sluttampen av sina etnologistudier och undrar om hon ska… Read More »

2011-02-16

Anna Cederlöf har träffat arkivarien Christina Persson som berättar om en liten nischad sida av arkivarieyrket.

Det är 1993, Sverige är inne i en lågkonjunktur och läget ser mycket mörkt ut på den svenska arbetsmarknaden, inte minst för humanister. Christina Persson befinner sig i Uppsala på sluttampen av sina etnologistudier och undrar om hon ska doktorera eller försöka att hitta ett jobb. Ett seminarium om arbetsmarknaden för humanister som DIK anordnar lockar henne. Hon har ingen aning om vad en arkivarie är eller gör, men det verkar vara ett yrke att satsa på för den som vill arbeta.

18 år senare har hon hunnit med att jobba som arkivarie i 17 år. Hon har prövat på både myndigheter och privata företag, och sedan drygt två år tillbaka även rollen som konsult på Bra arkivkonsult.\nVi träffas en varm sommardag i centrala Stockholm. Hennes hår lyser guldrött i solen och hon är snyggt klädd på ett avslappnat sätt. Christina Persson kommer direkt från ett uppdrag i Täby. Så ser vardagen oftast ut för henne. Som konsult far hon kors och tvärs i Stockholm och till kringliggande kommuner. Lite då och då även till andra städer i landet.\nVi promenerar, pratar och slår oss efter ett tag ned på en restaurang och pustar ut i värmen.

– Det finns ingen standarddag för arkivkonsulten, säger hon. Vissa dagar sitter jag helt och hållet hos kunden, andra dagar är jag på möten hos flera kunder och en del dagar ägnar jag åt analysarbete på kontoret.\nVi fortsätter att prata om hur rollen som arkivarie på en myndighet skiljer sig från konsultrollen.\n– Som arkivarie på en myndighet gjorde jag allt, säger Christina Persson. Jag både skrev regelverket och såg till att det blev gjort. Det kunde periodvis vara både ett tungt och ensamt jobb. Som konsult är mitt ansvarsområde begränsat. Jag fokuserar på att utföra en viss uppgift och därefter tar uppdraget slut. På vägen ser jag ofta en rad saker som skulle behöva åtgärdas, men det får jag bortse ifrån just då. I vissa uppdrag får jag pröva på saker som jag aldrig har gjort förut. Under min tid som konsult har jag till exempel fått arbeta med e-arkivfrågor på ett helt annat sätt än tidigare.\nJag frågar Christina vad som är det svåraste med att vara konsult. Hon funderar ett tag innan hon svarar.

– Som konsult måste jag snabbt sätta mig in i en verksamhet och vilka regelverk som styr den. Jag måste kunna läsa av kunden och ibland på ett enkelt sätt kunna förklara ett ofta ganska komplicerat samband.\nNär vi pratar om vad det roligaste med konsultrollen är brister hon ut i ett stort leende och svarar snabbt.\n– Jag får ju se så många olika typer av verksamheter. Sedan blir det alltid ett resultat av det jag gör. I vissa fall hör även kunden av sig något år senare för att berätta att de har tagit tag i saker som jag rekommenderade dem att åtgärda och då blir jag förstås jätteglad. Jag arbetar helt nära verksamheten. Mycket i mina uppdrag går ut på att ta reda på vad de gör en vanlig dag på jobbet.\nChristina tar en paus, ler och säger:\n– Jag trivs utmärkt med konsultlivet. Numera tror jag att jag skulle bli alldeles för rastlös av att sitta på ett och samma ställe. Visst har det hänt att en kund har erbjudit mig anställning, men då har jag tackat nej.

Fakta\nEnligt Statistiska Centralbyrån finns det 83 företag registrerade i Sverige som bedriver arkivverksamhet som huvudsyssla.\nAv de 83 företagen är cirka 30 enmansföretag.\n17 av dem drivs som aktiebolag. Övriga är registrerade som ideella föreningar (47), fysiska personer (12), handelsbolag (3), stiftelser/fonder (3), ekonomiska föreningar (1).\nTillsammans omsätter de cirka 25 företagen inom den privata sektorn omkring 165 miljoner kronor per år.\nPer Mattson, före detta ordförande för Arkivariefacket och själv verksam inom arkivkonsultbranschen sedan många år tillbaka, bedömer framtidsutsikterna som goda för branschen. Men trots detta har han inte kunnat se någon ökning av antalet arkivkonsulter under senare år.\n– Många arkivarier startar eget och blir konsulter under lågkonjunkturer, men en hel del av dessa väljer att återgå till fasta anställningar efter ett antal år, säger Per Mattson.

Citat:\n”Vissa dagar ­sitter jag helt och ­hållet hos kunden, ­andra dagar är jag på ­möten hos flera ­kunder och en del dagar ägnar jag\nåt analysarbete\npå ­kontoret.”

Text Anna Cederlöf anna_cederlof@hotmail.com

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades