ANNONSER

Porträttet Nina Sjöberg arkivchef med koll på makt

Det är inte ofta Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek byter chef. Nina Sjöberg, nytillträdd chef, är den sjunde på 112 år. Arkiv träffar henne på den nya arbetsplatsen i Flemingsberg.

Din doktorsavhandling handlar om den heliga Birgitta. Är det inte väldigt långt från medeltid till samtidshistoria?
– Jag är historiker och intresserad av maktförhållanden, av allmänmänskliga frågor, snarare än medeltiden och kvinnohistoria. Hur normerna ser ut, hur de växlar, hur de efterlevs eller inte efterlevs. Min avhandling handlar delvis om Birgittas budskap: alla är lika inför Gud, kvinnor och män har samma värde.
Hon hävdar att det är lika illa när en man syndar som när en kvinna gör det. Hon var på sätt och vis en normbrytare, med Guds hjälp, samtidigt som hon förstås var präglad av sin tid. Sådant intresserar mig, vilket århundrade vi än befinner oss i.

Och efter avhandlingen blev det Riksdagsbiblioteket?
– Ja, jag har haft olika intressanta uppgifter där, administrativa uppdrag som arkivchef, som ansvarig för Riksdagsbibliotekets externa verksamhet och så ett riktigt handfast jobb som huvudredaktör för utgivningen av ståndsriksdagens protokoll.

Med två raska kliv från medeltiden via ståndsriksdagen till samtidshistoria, alltså?
– Med tre raska kliv kan man säga, från arbetarrörelsen, via medeltid och ståndsriksdag till samtidshistorien. Jag är uppväxt i Norrsundet, en bygd med stark arbetarrörelseprägel, som massafabriken, sågverket, Folkets Hus, ABF, Unga Örnar och Norrsundets Arbetarteater. Mycket av det som finns här på ARAB känns som hemmavid, faktiskt.

Vad var det som fick dig att söka dig just till Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek?
– Mixen! Det finns få institutioner som har denna fantastiska kombination av arkiv, bibliotek och forskningsfrämjande verksamheter. Här finns allt. Ett välskött och omfattande samtidshistoriskt forskningsbibliotek, både med svenska och utländska böcker. Här kan man hitta små skrifter som ibland inte ens KB har. Tankeutkast och arbetsgruppsrapporter som aldrig fick något genomslag, men som ger en bra inblick i olika decenniers idédebatt. Arkiven hör till det mest spännande vi har i Sverige.

Har du något favoritmaterial?
– Egentligen alltihop. Början på 1900-talet är väldigt intressant med sina nya tänkesätt. Rösträttskampen, jämlikhet och jämställdhet. Männen som vågade kämpa för kvinnlig rösträtt var modiga, det krävdes mycket för att orka uppträda som ”könsförrädare”. Debatten i början av 1900-talet startade inom organisationerna på 1800-talet, men jämlikhets- och jämställdhetssträvandena har ju inte nått mål idag. Så det hänger ihop. Historien har en tendens att göra det.

Apropå det: de senaste numren av er tidskrift Arbetarhistoria är kusligt aktuella, eller hur?
– Ja, förra numret tog upp debatten om bemanningsföretag för drygt hundra år sedan. Då liknades det vid slavhandel och i riksdagsdebatterna i England och USA kan man följa hur kraven på reglering ökar. Det senaste numret handlar om kravaller och upplopp under 1800- och 1900-talen med en artikel om hur man tacklade nazisterna på trettiotalet.

Vad har du för framtidsplaner?
– Vi ska göra oss mer kända i omgivningarna. Södertörns högskola är en viktig samarbetspartner och vi vill gärna locka hit fler studenter. Man fjärrlånar böcker från oss till Södertörns bibliotek. Det vore bättre om studenterna tog en promenad till oss. Då skulle de upptäcka att vi har mer material än de kunnat drömma om. Vi fortsätter även vårt samarbete med ABF, där vi håller många av våra seminarier. Vi vill också gärna locka hit besökare.

Du bor i Uppsala, blir det inte långa resor?
– Äsch, det är ingen större skillnad. En kvart extra på tåget, sex minuter kortare promenad. Det är inte alls långt till Flemingsberg, det hoppas jag att många fler ska inse! 

Nina Sjöberg
Gör: Institutionschef på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek sedan februari 2014
Bor: Skogstibble (utanför Uppsala)
Familj: Man och tre barn (19, 16 och 8 år gamla)
Bakgrund: Teol dr med avhandlingen ”Hustru och man i Birgittas uppenbarelser” 2003, olika befattningar vid Riksdagsbiblioteket och riksdagens arkiv 2004-2014, bla huvudredaktör för utgivningen av ståndsriksdagens protokoll.
Motto: Bara döda fiskar följer strömmen
Intressen: Rida familjens häst, sy och använda medeltidsdräkter i olika sammanhang

Text Karin Englund karin.englund@tele2.com Foto Håkan Henriksson hakan.henriksson@arkivcentrum.se

ANNONSER