Orostider Arkivens dag

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Årets tema är Orostider. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv… Read More »

2014-02-20

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Årets tema är Orostider.

Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Sedan 2001 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.\nUnder Arkivens dag håller därför arkiv i hela Norden öppet hus med ett nytt tema för varje år. Nästa år, 2015, har hela Norden till exempel det gemensamma temat ”Gränslöst”. För årets tema, ”Orostider”, bad vi arkiv i hela Sverige att skicka in några av sina bilder från sina utställningar. 

Barnens badstrand med krigsfartyg till havs. Bilden troligen tagen under första världskriget.Foto: Mathilda Ranch.Bildkälla: Bildarkivet, Hallandskulturhistoriska museum.

En av de inköpta fiskebåtarna.Fiskebåten ”Fri” av Höganäs, tidigare ”Haabet” av Gilleleje tillsammans med besättningen i Höganäs hamn, april månad 1945.Foto: Gunnar Nilsson, Höganäs.Ur: Skånes Arkivförbunds minnessamling från projektet ”Orostider”.

Lottakåren på marsch, troligtvis på övningsområdet för artilleriregementet A6 i Jönköping på 1940-talet, nu köpcentrum och golfbana.Foto: Gustav Andersson.

Vårflod i Söderköping 1985.Bilden tillhör Folkbladets bildarkiv,Norrköpings föreningsarkiv.

Försvarsövning på Tyska torgeti Norrköping. Foto: Carl Werngren, okänt år. Bilden tillhör Norrköpings stadsmuseums fotosamling.

Hemvärnsgubbar tar rökpaus under en övning i Jönköping – beredskapsår i Jönköping på 1940-talet. Foto: Gustav Andersson.

Röda Korset etablerade ett fältsjukhus i den sydkoreanska staden Pusan. Det var det första icke-amerikanska sjukhuset i Korea och man behandlade soldater från båda sidorna. Bilden kommer från Röda korsets Örebro­distrikt.

Pansarskeppet Sverige.Foto: Sixtus Janson, 1920-talFolkrörelsearkivet för Uppsala län.

Varbergs Lottakår 1930. Lottorna äter ärtsoppa efter utspisning till skyttarna.Bildkälla: Folkrörelsernas arkiv i norra Halland.

Spanska sjukan slog hårt. Foto från begravning i Haverö, 1918.

Gusums Blixtlås konkurs 1988 satte sina spår vid förstamajdemonstrationen i Valdemarsvik. Greta Pettersson reagerade på Samhalls plan att flytta fabriken till Västmanland. Ur Ringarums bildarkiv.

Landstormen mobiliseras i Österlövsta 1914. Tierps kommun, Uppsala län.

Bilden är från en okänd plats i Europa, troligtvis efter kriget då Röda Korset hade hjälpsändningar ibland annat Ryssland, Polen, Tyskland, Österrike, Frankrike och Ungern. Det var framförallt barnen som stod i centrum och man startade bland annat olika utfodringsstationer för de barn som annars riskerade att svälta ihjäl. Bilden kommer från Röda korsets Örebrodistrikt.

Krigsövning vid Åtvidabergs Industrier 1940. Bilden tillhör Facit AB:s arkiv, Brukskultur Åtvidaberg.

Bildtext: Montering av hjälminredning vid Eskilstuna Stålpressnings AB, 1940-tal. Foto: Olle Forsland, Eskilstuna stadsmuseum. Det blev mycket krig och kristider, flyktingar och farsoter när Arkivens dag firades den 8 november och arkiv i hela landet bjöd in till fullmatade program med utställningar, visningar bakom kulisserna, före-läsningar och andra aktiviteter.

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades