bild

Kulturhistoria i kommunarkivet

Vår nya serie om oväntade handlingar eller föremål i arkiven fortsätter denna gång med en väst. Samtidigt uppmanar vi alla som arbetar med arkivmaterial – som arkivarier, som forskare, eller på annat sätt – att höra av sig om förbryllande fynd i arkiven. Kommunarkivarien i Avesta, Krister Källén, behöver inte många sekunders betänketid när jag… Read More »

2013-02-19

Vår nya serie om oväntade handlingar eller föremål i arkiven fortsätter denna gång med en väst. Samtidigt uppmanar vi alla som arbetar med arkivmaterial – som arkivarier, som forskare, eller på annat sätt – att höra av sig om förbryllande fynd i arkiven.

Kommunarkivarien i Avesta, Krister Källén, behöver inte många sekunders betänketid när jag frågar honom om något udda och annorlunda i deras arkiv:\n– Rumpmasvästen.\nRumpdalarna är den där nedre delen av Dalarna som bildar en pusselbit mellan Gästrikland och Västmanland, den som är streckad på kartan. Huvudstaden i Rumpdalarna är Avesta, ibland utmanad av Hedemora. Invånarna i Rumpdalarna kallas för rumpmasar och rumpkullor.\nNär Avesta Tidning på 1980-talet beslöt att ge en årlig utmärkelse till någon framstående person i bygden föll det sig naturligt att kalla utmärkelsen ”Årets rumpmas”. Utmärkelsen delades ut under ett tiotal år och bestod framförallt i äran, men också i att man under ett år fick bära en speciella rumpmasväst, med sitt namn broderat på ryggen.\nMen sedan blev det nedskärningar och flytt för tidningen och man gjorde sig av med mycket – alldeles för mycket, tyckte reportrarna som såg bildarkiv och tidningslägg och annat försvinna ner i containrar. En reporter tyckte det var synd att slänga rumpmasvästen så han räddade den och lämnade den till arkivet.\nDär hänger den nu och fungerar som en påminnelse om rumpmasar och -kullor som gjort och gör en insats för Rumpdalarna. En mycket påtaglig påminnelse som fungerar bra som inledning till diskussioner om lokal historia.\nAlla minns ”Musse”, som var Avestas motsvarighet till Stockholms Topsy Lindblom, han som fick Nalen att bli ett slags ungdomligt kulturcenter. På samma sätt ordnade Musse så att Avestas Folkets Park alltid fick besök av de mest efterfrågade artisterna. Han såg till att det fanns en spännande verksamhet, men höll också ett vakande öga på ordningen, precis som Topsy.\nNamnen på västen speglar många olika verksamheter. Kerstin Sonnbäck är känd sångare och körledare, Sven Ljungcrantz är lokalhistoriker, Mats Forslund är ornitolog och Putte Litzell ledde ungdomarna i Horndals schackklubb till många segrar.\n– En utmärkt ingång till samtal om arkiv som minne, om bevarande och om lokalhistoria, säger Krister Källén, som också ställer upp som modell när jag fotograferar västen. 

Vad har du hittat?\nHör av dig till Arkivredaktionen och berätta vad du har hittat för märkliga handlingar i dina arkiv. Kanske just ditt tips kan bli en artikel i kommande nummer.

Bildtext: Från 1985 och tio år framåt fick en rumpmas eller – kulla utmärkelsen Årets rumpmas för sina insatser i Rumpdalarna.

Rumpdalarna ligger mellan Gästrikland i öster och Västmanland i söder.

Text och foto: Karin Englund karin.englund@tele2.se

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades